Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sladoled


  • Sladoled

POVIJESTSladoled kao što ga poznajemo danas, postoji najmanje 300 godina (iako svoje korijene vuče mnogo dalje u povijest). Tko je točno i kada izmislio sladoled je relativno nepoznato, ali njegovo otkriće može biti povezano s razvojem rashladne tehnologije.

 

Sladoled je zamrznuti mliječni proizvod koji sadrži niz sastojaka, uključujući mlijeko, obrano mlijeko, vrhnje, maslac, maslo, kondenzirano mlijeko i mliječne proizvode u prahu. Mliječna mast i mliječni proizvodi koji ne sadrže mast čine oko 60% od ukupne suhe tvari u sladoledu. Ove komponente daju bogat okus i poboljšavaju izgled i teksturu. Šećer, stabilizator, emulgator, voda, zrak i aroma su sastojci koji se također mogu naći u sladoledu.


Njegova proizvodnja je relativno jednostavan proces. Sastojci se najprije izmješaju, te zagrijavaju radi uništitenja patogena, a zatim homogeniziraju. Slijedi postupak pasterizacije prije hlađenja na 4 ˚ C i sazrijevanje mješavine, koja na toj temperaturi traje najmanje 4h. Sladoledna mješavina se zatim aerira i zamrzava u kontinuiranom zamrzivaču. Zamrzavanjem se sladoled skrutnjuje i pakira najprije na -18 ˚ C, i konačno na minus -25 ˚ C.NUTRITIVNI SASTAVUdio mlijeka u sladoledu pruža neke proteine i kalcij te druge hranjive tvari na bazi mlijeka, ali većina sladoleda sadrži puno kalorija. Neki od njih, ovisno o vrsti mogu imati visoki udio šećera, prekomjernih kalorija, prehrambenih boja ili emulgatora. Zdraviji izbor je sladoled od prirodnih sastojaka, sladoled s malim udjelom masti, s prirodnim ili bez dodanih boja, a također postoje i sladoledi izrađeni od soje ili riže za osobe alergične na kravlje mlijeko.UPOTREBASladoled je dostupan u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima.
Pojam "sladoled" u najširem smislu pokriva širok raspon različitih vrsta zamrznutih deserata.

Glavne vrste su:
Mliječni sladoled - smrznuta, aerirana mješavina sastojaka mlijeka, šećera i okusa.
Nemliječni sladoled - izrađen od proteina mlijeka i biljne masti.
Gelato - talijanski sladoled koji u sebi sadrži i žumanjke.
Smrznuti jogurt - može sadržavati jogurt ili samo okus jogurta.
Mliječni led (Milk ice) - sličan sladoledu, ali neaeriran i sadrži manje mliječnih masnoća.
Sorbet – bazira se na voću, gazirani šećerni sirup koji ne sadrži ni masti niti mlijeko.
Šerbet - sličan sorbetu, ali sadrži malo mlijeka ili vrhnja.
Vodeni led - smrznuti šećerni sirup sa dodatkom okusa i boja.
Voćni led - sličan vodenom ledu, ali s pravim voćnim sokom.REFERENCEClarke, C. (2004) The science of ice cream, Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK
Desai, B. B. (2000) Handbook of nutrition and diet, Marcel Dekker, New York
http://www.flickr.com/photos/janekm/2239647765/sizes/l/