Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sezam


  • Sezam

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESezam kao namirnica ima dugu povijest. Drevni Asirci su imali priče o svojim bogovima kako piju sezamovo vino noć prije nego što su stvorili Zemlju. Brojna arheološka iskopavanja su otkrila dokaze da je sezamovo ulje korišteno tisućama godina prije kršćanske ere, dok su vino i brandy od sezama zamjećeni i kod Babilonaca. Mnogo godina kasnije sezam i sezamovo ulje na Sjevernoamerički kontinent donose afrički robovi.  


Biljka sezama je visine oko 1,20 - 1,80 metara, a raste dobro na plodnom i dobro isušenom tlu. Sjemenke su obično ovalnog oblika, a boja im se ovisno o vrsti razlikuje od bež prema žućkasto bijeloj, a također postoje i crvena, smeđa i crna vrsta.NUTRITIVNI SASTAVSjeme sezama sadrži između 50-60% ulja, čiji sadržaj većinom čine niskozasićene masne kiseline. Sezam je također bogat antioksidansima koji pomažu u održavanju stabilnosti ulja, a prisutni su i relativno visoki udjeli kalcija i vitamina B. Udio proteina iznosi oko 25 do 30%, uključujući i aminokiseline koje u svojem sastavu sadrže sumpor, kao što su metionin i cistin. Ove dvije aminokiseline često nedostaju u mnogim drugim biljnim izvorima.UPOTREBASezam i njegovi proizvodi koriste se u mnogim zemljama. Najčešće u proizvodnji kruha i peciva. Može se jesti sirov, suh i pečen ili kuhan sa svim sa svim vrstama hrane. Često se dodaje u jela načinjena od žitarica i mahunarki, jer sadrži dodatne aminokiseline čija prisutnost može biti niska u drugim namirnicama.


Zbog toga što su sjemenke poprilično sitne, rijetko kad se jede samostalno, ali se zato često dodaje u razne voćne i povrtne salate, složence ili pečenja.REFERENCEHaas, E. M., Levin, B. (2006) Staying Healthy With Nutrition, Celestial Arts, California
Hunter, B. T. (2006) A Whole Foods Primer, Basic Health Publications, Inc, Laguna Beach
Wittenberg, M. M. (2007) New Good Food, Ten Speed Press, California