Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Roselle


  • Roselle

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICERoselle je prekrasna biljka cvjetnica koja raste u torpskim područjima. Uzgaja se u Australiji, te na Karibima i Filipinima.

 

Vjeruje se da potječe iz Indije gdje se zbog svog sadržaja vlakana uzgaja od 1600-tih godina. Roselle je tijekom Drugog svjetskog rata postala poznata po svojim mekim vlaknima od kojih su se izrađivali razni predmeti. Ovisno o vrsti, biljka može narasti od 2,0 do 2,5m visine. Plodovi su jarko crvene boje, a za sazrijevanje im je potrebno oko 6 mjeseci.NUTRITIVNI SASTAVAnalizom nutritivnog sadržaja roselle utvrđeno je da su plodovi bogati kalcijem, niacinom, riboflavinom i željezom. U 100g svježeg ploda nalazi se oko 2,61g masti, 1,15g proteina te oko 12g vlakana.UPOTREBADanas je roselle najpozatija kao biljka cvijetnica koja se koristi za dobivanje čaja. Jestivo lišće i plodovi su se tijekom godina koristili u proizvodnji pekmeza i marmelada. Sjemenke su se u Africi koristile u ljudskoj prehrani te kao zamjena za kavu.

 

Od kuhanih plodova se može napraviti piće nalik limunadi koje se može poslužiti hladno ljeti i toplo zimi. Plodovi se također mogu skuhati i poslužiti kao prilog.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Roselle_%28plant%29
http://www.flickr.com/photos/noiseprofessor/8040755250/