Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Papar


  • Papar

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPapar podrazumjeva vrlo male, jedke i aromatične sušene plodove biljke papra. Oni se mogu naći u različitim verzijama, kao što su crna, bijela, zelena i crvena. Crni papar je poznat već jako dugo vremena, a zeleni i crveni papar su otkriveni tek nedavno. Smatra se da je crni papar na Zapad donio Aleksandar Veliki nakon što je prešao središnju Azije u četvrtom stoljeću prije Krista. Rimljani su također koristili ovaj začin, a smatrao se simbolom fine kuhinje.

Crni papar se uzgaja u tropskim krajevima svijeta, a proizvodi se iz gotovo potpuno suhih bobica osušenih na suncu. Enzim koji se nalazi u vanjskom dijelu bobice oksidira, te one postaju crne.
Bijeli papar je skuplji i manje aromatičan, ali i ljući od crnog papra jer sadrži više piperina i eteričnih ulja koji daju karakterističan okus papru. Zeleni papar zadržava zelenu boju tako što se sprečava aktivacija enzima, a crveni papar se dobiva branjem potpuno zrele i crvene bobice koja se zatim suši.UPOTREBAPapar se može koristiti u gotovo svim aplikacijama gdje se začini i inače koristite. To podrazumjeva jela kao što su umaci, juhe, snack hrana i sl. U medicini je crni papar bio prepoznat kao stimulator apetita, a također se pokazao kao dobra pomoć kod mučnina.REFERENCEGreen, A. (2006) Field Guide to Herbs & Spices: How to Identify, Select, and Use Virtually Every Seasoning at the Market, Quirk Books, San Francisco
Susheela Raghavan (2007) Handbook of spices, seasonings, and flavorings, CRC Press, Boca Raton
http://www.flickr.com/photos/gifrancis/1406171063/