Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Papaja


  • Papaja

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPapaja se smatra čudesnim plodom iz tropskih i subtropskih krajeva. Ima veliku važnost zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i proizvodnog potencijala.


Nastala je u Meksiku križanjem između dvije vrste roda Carica. U Indiju je uvedena tijekom 16. stoljeća, a u Kinu je uvedena kao indijska biljka. Danas se uzgaja u Australiji, Hawaiima, Brazilu, Maleziji, Burmi, Šri Lanki i svim ostalim tropskim i suptropskim zemljama svijeta. Najveći proizvođač papaje na svijetu je Indija.


Papajini plodovi su sferastog ili kruškolikog oblika, a mogu biti veliki do 50cm. Na tržištu su prosječno veliki oko 16cm, a teški oko jednog kilograma.NUTRITIVNI SASTAVPapaja je bogat izvor ugljikohidrata, minerala, vitamina i askorbinske kiseline. Voće sadrži proteolitički enzim papain, koji pomaže probavu bjelančevina. Bogat je izvor karotena, preteče vitamina A. Papaja ima predivnu mekanu konzistenciju nalik maslacu. Okus joj je ukusan, sladak i mošusan. Unutrašnjost voća ispunjena je crnim, okruglim i jestivim sjemenkama, a okus sjemenki je papren i pomalo gorak.UPOTREBAStabla papaje brzo rastu. Već unutar manje od godinu dana daju plodove, što papaju čini odličnim usjevom za prerađivačku industriju. Osim što se konzumira kao svježe voće, papaja ima još mnogo aplikacija. Postoji veliki broj papajinih prerađenih prehrambenih proizvoda, kao što su voćne kaše, džemovi, želei, kandirano voće, sokovi, miješana pića, dječja hrana, nektar, konzervirane kriške / komadi, koncentrat, papaja u prahu i sušene kriške / dijelovi.REFERENCERadha, T., Mathew, L., Mathew, L. (2007) Fruit Crops, New India Publishing, New Delhi