Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Nar (Šipak)


  • Nar (Šipak)
  • Nar (Šipak)

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICENar je porijeklom iz područja od Irana do Himalaja u sjevernoj Indiji, dok je na mediteranskom području njegov uzgoj poznat od davnina.
Naveliko se uzgaja diljem Indije i suhih dijelova jugoistočne Azije, Istočne Indije i tropske Afrike. Stablo je uvedeno u Kaliforniju putem španjolskih doseljenika u 1769. godini.


Nar je uredan, zaobljen grm ili malo stablo koje može narasti do 6 ili 9m visine, ali obično raste do 3,5 ili 5m. Također su poznate patuljaste sorte. Stablo je obično listopadno, ali na određenim područjima lišće ostaje na stablu. Deblo je pokriveno crveno-smeđom korom koja kasnije postaje siva.NUTRITIVNI SASTAVNar sadrži 63-78 kalorija u 100g. Bogat je vlaknima, a sadrži i kalcij, fosfor, željezo, kalij i tiamin, riboflavin i niacin. Bogat je askorbinskom kiselinom, a prisutne su limunska i borna kiselina.UPOTREBAKako bi uživali u plodu nara razrežite ga nožem i zatim razlomite na dijelove. Uglavnom se konzumira sirov, a također se može cijediti kako se dobio ukusan i veoma zdrav sok. Sjemenke nara se jako dobro slažu s maslinama (malo neobično ali istinito!).REFERENCEhttp://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/pomegranate.html
http://www.crfg.org/pubs/ff/pomegranate.html