Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Muškatni oraščić


  • Muškatni oraščić
  • Muškatni oraščić

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMuškat i muškatni oraščić su začini dobiveni od stabla Myristica fragrans. Primarni izvor ovih začina su otoci Malajskog arhipelaga. Njihova upotreba u Europi je počela u prvom stoljeću, kada su ga donjeli Arapi.

 

Muškat i muškatni oraščić su sušeni proizvod jezgre ploda stabla muškatnog oraščića. Stablo doseže visinu između 8 i 12 metara, a svoj prvi urod proizvodi nakon otprilike deset godina. Plodovi nalikuju marelicama i sazrijevaju tijekom cijele godine. Različiti sastav eteričnih ulja daje dvijema vrstama različite okuse.UPOTREBAMuškat i muškatni oraščić se koriste kao sredstva za aromatiziranje hrane (ukusna i slatka jela). Eterična ulja se također koriste kao stomatološki pripravci, te za upotpunjavanje arome slastica, jela od povrća i raznih pića.

 

Kvaliteta okusa muškatnog oraščića i muškata su slične, ali muškatni oraščić ima malo slađi, a muškat delikatniji okus. Zbog toga muškat često ima prednost u laganijim jelima, dok se muškatni oraščić često dodaje u umake od sira, a najbolji je svježe nariban.REFERENCESpinella, M. (2001) The psychopharmacology of herbal medicine, MIT Press, USA
Desai, B. B. (2000) Handbook of nutrition and diet, CRC Press, Boca Ranton
http://www.flickr.com/photos/drnik/966723619/sizes/z/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/aprilrinne/3131943876/sizes/z/in/photostream/