Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Med


  • Med

POVIJESTMed je fascinantan prirodni zaslađivač. Ideja da med ima svoje porijeklo u nebesima raširena je među ranim narodima i potvrđena opisima pisaca u antičkoj Grčkoj i Rimu. Zbog uvjerenja da je med došao s neba mnogo godina je uživao status svete tvari u mnogim religijama.

 

Pčelarstvo je drevna umjetnost, a pretpostavlja se da seže u doba početaka Egipćana, koji su ga koristili u medicini, postupcima balzamiranja, te prehrambene svrhe.

 

Pčele skupljaju med za hranu, a čovjek je taj koji iskorištava njihovu sposobnost pravljenja meda. Med se dobiva skupljanjem nektara cvjetnih biljaka od strane pčela. Nektar se sastoji od 10 do 50% saharoze, glukoze i fruktoze, te 50 do 90% vode. Svaka pčela radilica ima posebnu vrećicu unutar svojeg tijela gdje sprema prikupljeni nektar. Nakon prikupljanja nektara, pčele pomoću enzima invertaze pretvaraju saharozu u glukozu i fruktozu, nakon čega med pohranjuju u saće, a dolazi i do smanjenja udjela vode. Boja, okus i omjer šećera ovise o izvoru nektara.NUTRITIVNI SASTAVU osnovi, med je mješavina glukoze i fruktoze (invertni šećer), otopljena u 14 do 20% vode s manjom količinom organskih kiselina, zajedno s tragovima minerala i vitamina. Sadrži oko 75 do 80% šećera, a ostatak čine minerali poput fosfora, kalcija, magnezija, nekih kiselina i enzima. Dakle, s mineralima med daje energiju od oko 300-320kcal u 100ml meda.

 

U jednoj žličici meda nalazi se oko 15-16kcal. Enzimi u medu pomažu u probavi hrane naročito probavi sirovog šećera i škroba. Sadržani šećeri su u jednostavnom obliku, tako da se mogu izravno apsorbirani u tijelo, dok se običan šećer u našem tijelu mora najprije rasčlaniti u jednostavnije oblike kako bi se probavio i apsorbirao.UPOTREBAMed ima izvrsna ljekovita svojstva i dobro ublažava žeđ. Arapi su ga nosili preko pustinje umjesto vode. Med jača želudac, jača vid, a također pomaže protiv svih vrsta prehlade.


Zbog prirodnog prisustva botulinum endospora u medu, djeci do jedne godine se ne smije davati med. Naljepnice na medu ponekad na sebi imaju pojmove kao što su "organski", "prirodni" ili "sirovi", koji su pogrešni jer ukoliko se bilo koja supstanca dodaje u med (kao što su voda ili saharoza) proizvod se ne može legalno prodavati kao med.REFERENCECrane, E. (1999) The world history of beekeeping and honey hunting, Taylor & Francis, New York
Ensminger, A. H., Konlande, J. E. (1994) Foods & nutrition encyclopedia, CRC Press, Boca Raton, Florida
Pustak Mahal Publishers, Booksellers & Order Suppliers, Sunita Pant Bansal (2002) Healing Power of Foods, Pustak Mahal, New Delhi