Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Mangosteen


  • Mangosteen

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMangosteen je tropsko zimzeleno stablo koje potječe s Indonezijskih otoka. Također raste u tropskim zemljama Južne Amerike poput Kolumbije. Stablo može narasti do visine između 7 i 25m. Plod je sladak i lagano kiselkast, a okusom podsjeća na ananas ili breskvu. Pomalo je vlaknast, a u fazi zrelosti kora mu je duboke crvenkasto-ljubičaste boje. U unutrašnjosti ploda nalazi se sočno i veoma ukusno bijelo meso s nejestivim sjemenkama gorkog okusa.NUTRITIVNI SASTAVMangosteen je zbog svojeg ukusnog okusa i sočnosti veoma popularno tropsko voće. Nutritivni sastav obuhvaća impresivan popis esencijalnih hranjivih tvari, potrebnih za normalan rast i razvoj te ukupnu prehrambenu dobrobit.

 

Ovo voće je vrlo niskokalorično (63 kalorija u 100 g) i ne sadrži zasićene masti ili kolesterol. Ipak, bogato je prehrambenim vlaknima (100 g daje oko 13% RDA), što može biti vrlo važno za pojedince zabrinute za svoju tjelesnu težinu. Mangosteen je bogat vitaminom C i sadrži oko 12% RDA u 100 grama. Svježe voće je umjeren izvor vitamina B-kompleksa, kao što su tiamin, niacin i folati. Također sadrži vrlo dobru količinu minerala poput bakra, mangana i magnezija.UPOTREBAOperite voće u vodi kako bi uklonili površinske nečistoće. Svježe voće ima debelu mekanu koru sličnu naru (šipku), ali širih dimenzija. Guli se tako da se pomoću noža zareže kora u sredini voća i nožem okružiti po njegovoj ekvatorijalnoj liniji. Gornja polovica se nježno izvuče pomoću palca, nakon čega je dostupno sočno bijelo meso.

 

U ovom egzotičnom voću možete uživati bez ikakvih dodataka jer je veoma ukusno kad se jede sirovo. Segmente voća također možete nadopuniti drugim voćem kao što su papaja, lubenica, ananas i dr. Sok mangosteena je veoma ukusan i učinkovit za gašenje žeđi tijekom ljetnih mjeseci.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Purple_mangosteen
http://www.flickr.com/photos/tiddlywinker/3089168080/