Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Macadamia oraščić


  • Macadamia oraščić

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMacadamia oraščić (macadamia sp.) je porijeklom iz Australije, a postoje dvije glavne vrste M. Integrifolia i M. Tetraphylla. Također postoji i vrsta M. Ternifolia, ali njezini plodovi su gorki i nejestivi. Najveći svjetski proizvođač ovih oraščića su Havaji, a slijede ih  Australija, Južna Afrika, Gvatemala i Kenija.

Macadamia je zimzeleno stablo koje živi u prašumama, a glavni utjecaj na razvoj ove biljke ima temperatura. Upravo ona utječe na vegetaciju, razvoj cvijeta i oraha. Stablo raste relativno sporo, a na plodnom tlu može dostići visinu od 12-15 metara.


Macadamia oraščići su bogati nezasićenim masnim kiselinama, biljnim bjelančevinama, te važnim mikronutrijentima. Od svih orašastih plodova, macadamia oraščići sadrže najviše masnoće, čak visokih 75%, zbog čega je njihova kalorijska vrijednost 733kcal/100g.NUTRITIVNI SASTAVSadržaj šećera se uglavnom sastoji od fruktoze, glukoze, maltoze i saharoze. Ovi oraščići su dobar izvor biljnih proteina, ali u usporedbi s drugim velikim orašastim plodovima, macadamia oraščići imaju najniži sadržaj proteina, oko 7,9-8,4%.

Od drugih nutrijenata, macadamia također sadrži kompleks vitamina B, niacin (2,5 mg/100g), tiamin (1,2 mg/100g, riboflavin (0,2 mg/100g) i piridoksin (0,3 mg / 100g). Također je prisutan i vitamin C (1,2 mg/100g) i pantotenska kiseline (0,8 mg/100g).UPOTREBAMacadamia oraščići se mogu kupiti u sirovom obliku u cjelini ili u polovicama upravo zbog toga što su poprilično veliki. Kako bi im se poboljšao okus na tržištu su dostupni i u prženom obliku.  Prodaju se u vakuum-pakiranju jer su zbog svog visokog udjela masnoća skloni užeglosti.


Oraščići se mogu kupiti kao slastice, obložene medom, karamelom ili čokoladom. Često se dodaju kao sastojak u proizvodnji konditorskih proizvoda, kao što su npr. keksi, sladoled, kolači i peciva.REFERENCERieger, M. (2006) Introduction to Fruit Crops, Haworth Press, New York
Shahidi, F., Alasalvar, C. (2009) Tree Nuts, CRC Press, Boca Raton