Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Lubenica


  • Lubenica

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEU rodu cucurbitaceae lubenica je jedna od najvažnijih kultura. Njezin uzgoj je popularan diljem svijeta, a smatra se da potječe iz tropske Afrike. Potrošači iznimno cijene lubenicu (Citrullus lanatus) zbog njene sočnosti i slatkog soka. Postoje četiri vrste ovog voća, Citrullus Schrad vulgaris (ova vrsta uključuje kultivirane lubenice), C. colocynths L., C. ecirrhosus Cogn, i C. naudinianus (Sond.) Hook.

Uzgoj lubenice je započeo u drevnom Egiptu i Indiji, a s vremenom se proširio na područje Mediterana, Bliskog istoka i Azije. Širenje je nastalo kao rezultat dugotrajnog uzgoja i selekcije. Tijekom godina evoluirali su novi oblici, pa zbog toga današnja lubenica i nema tako mnogo sličnosti sa srodnom afričkom lubenicom.

Oblik voća varira od dugog i cilindričnog pa sve do okruglog. Boja kore varira od bijele do raznih zelenih nijansi, dok neke vrste imaju prugastu, a neke šarenu koru. Boja mesa može biti bijela, žuta, narančasta, roza ili crvena. Tekstura varira od zrnate i mekane do tvrde i vlaknaste. Sjemenke mogu biti različitih veličina, od vrlo malih do velikih. Najčešće su crne, bijele ili crvene boje.NUTRITIVNI SASTAVSvježa lubenica sadrži oko 93% vode i samo 26 kalorija u 100g. Kalorije prvenstveno proizlaze iz prirodnih šećera koji obitavaju u lubenici i pridodaju njezinoj slatkoći. Lubenica sadrži 6 do 12% šećera, ovisno o vrsti i uvjetima uzgoja. Od vitamina najzastupljeniji je vitamin A. Prehrambeni sastav sjemenki je tipičan za mnoge druge sjemenke i orašaste plodove. One su bogate bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima i kalorijama. Svakih 100g sjemena sadrži oko 23g proteina, 40g masti, 27g ugljikohidrata i nevjerojatnih 536 kalorija u 100g.UPOTREBAUkoliko lubenica nije izrezana na polovice ili kriške, veoma je teško predvidjeti njenu kvalitetu. Prilikom rezanja, pokazatelj dobre lubenice je čvrsto, sočno meso intenzivne crvene boje. Priprema je jednostavna. Nakon što se ohladi, lubenica se nareže na željene kriške ili komadiće. Ona je prekrasan dodatak voćnim salatama. Iako se na tržištu može naći tijekom cijele godine, sezona lubenice je u ljeto kada je najslađa i najbolje kvalitete.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (1998) Handbook of vegetable science and technology, Marcel Dekker, New York
http://www.freedigitalphotos.net/images/Fruit_g104-Water_Melon_p208.html