Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Lovor


  • Lovor

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPravi kulinarski lovor (Laurus nobilis), također poznat kao sweet bay, je podrijeklom s prostora Mediterana, Indije i Afrike. Stari Grci su lovor smatrali svetim, zbog toga je korišten za ukrašavanje prvih olimpijaca, a također se dodjeljivao ranim pjesnicima – dodjeljivanje laureata.

Grčka mitologija je ovoj biljci podarila grčko ime Daphne, prema lijepoj nimfi u čiju je čast lovor bio povezan s čistoćom, pročišćavanjem i zaštitom. Mit kaže da je grčki bog sunca, Apollon bio jako zaljubljen u nimfu po imenu Daphne, ali ona nije dijelila njegove osjećaje. Kupid je bio odgovoran za njezino emotivno stanje, ali joj se Apollon usprkos svemu udvarao. Kako bi pobjegla, Penesus (Daphnin otac), je Daphne pretvorio u stablo lovora. Apollon je bio očajan, a lovor je proglašen zauvijek svetim stablom. U spomen i zbog predanosti voljenoj Daphne,od tada pa nadalje Apollon je na glavi nosio lovorov vijenac.UPOTREBALaurus nobilis je privlačno stablo s jedinstvenim sjajnim, eliptičnim listovima, malim blijedo-žutim cvjetovima i zelenim ovalnim plodovima, koji u jesen pocrne.
Lovor je dobar za smirivanje želuca i kod oslobađanja nadutosti. Ne treba ga koristiti prečesto u ljekovite svrhe, ali u kuhanju se gotovo svakodnevno koristi u juhama, varivima i umacima od rajčice. Lovor se dobro slaže s paprom, šafranom, češnjakom i citrusima. Može se koristiti sušen u listovima, usitnjen ili mljeven, no ipak je najpoželjniji u listovima.REFERENCEKowalchik, C., Carr, A., Hylton, W. H., Cassidy, C., Cohen, E., Decenzo, A., Hunt, M., Hurley, J. B., Milius, S., Wilson, K (1998) Rodale's illustrated encyclopedia of herbs, Rodale, Emmaus, PA
Staub, J. E., Buchert, E. (2008) 75 Exceptional Herbs for Your Garden, Gibbs Smith, Utah
http://www.freedigitalphotos.net/images/Herbs_g68-Daphne_Leaves_p3973.html