Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Longan


  • Longan

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICELongan je porijeklom iz južne Kine, iz pokrajina Kwangtung, Kwangs, Schezwan i Fukien, između nadmorske visine od 150-450m. Pripada obitelji Sapindaceae, a longan ili lungan je također poznat pod imenom „zmajeve oči“.


Longan je malo stablo srednje veličine koje može dosegnuti do 9-12m visine. Drveće cvate otprilike nakon tri mjeseca hladnih zimskih temperatura tijekom kojih stablo miruje. Mnoge vrste longana slijede prirodni ciklus u kojem nekon jedne plodne godine slijede 1-2 manje plodne godine. U nekih komercijalnih vrsta postignuto je redovitije razvijanje plodova.NUTRITIVNI SASTAVVoće longana sadrži visok udio vitamina C (60,1 mg/100 g), a također je dobar izvor  kalija (324,9 mg/100 g) i bakra (0,26 mg/100 g).UPOTREBALongan se uglavnom jede svjež, a također se može pripremati kuhanjem. U Kini se većina voća konzervira u sirup ili suši. Glavni izvoznici su Shanghai, Hong Kong i Tajvan.


Da bi se plodovi osušili najprije se moraju termički obraditi, a zatim im se guli kora. Slijedi uklanjanje sjemena i nakon toga sporo sušenje uz izvor topline. Osušeni proizvod je crne boje, kožaste teksture i dimljenog okusa. Od longana se također proizvode alkoholni likeri.REFERENCEhttp://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?SEQ_NO_115=187506
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/longan.html
http://www.tradewindsfruit.com/longan.htm