Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Limun


  • Limun

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPostoji više od šezdeset sorti limuna, uključujući limetu i slatki limun. Nekad je najbolji limun dolazio sa Sicilije, ali u ovome trenutku najbolji limun se proizvodi na tržištu SAD-a.


Limunova korica sadrži eterično ulje što je korisno za različite svrhe, posebno za začine. Prava vrijednost ovog voća se nalazi u njegovom soku. Jedan limun prosječno sadrži 55g soka.NUTRITIVNI SASTAVGlavni sastojak limunovog soka je limunska kiselina čiji je udio u prosječnom limunu oko 7,5 %. Limun ubran u travnju sadrži samo oko dvije trećine limunske kiseline u odnosu na limun ubran u studenom. Od travnja pa na dalje kiselinski sastav pada, dok ga u srpnju ostaje tek malo. DO te pojave dolazi zbog pretvorbe limunske kiseline u šećer (dekstrozu) i CO2. Procesi pretvorbe se odvijaju u stanicama voća. Dovođenjem ili odvođenjem kisika voću mogu se regulirati stanični procesi i na taj način proizvesti voće željenog kiselinskog sastava.


Limunov sok također sadrži značajne količine soli. Postotak kalija u limunovom soku je veći od onog u jabučnom soku ili soku od grožđa. Ova bogata i neobična zaliha soli limun čini važnim izvorom nutrijenata.UPOTREBAOd svih plodova može se reći da limun najviše pridonosi smanjenju skorbuta. Ovo svojstvo limuna se pripisuje suptilnoj supstanci koja je prisutna u limunovom soku u malim količinama, a poznata je kao antiskorbutski vitamin. Antiskorbutsko svojstvo nije povezano s kiselošću limuna, jer je ustanovljeno da je prisutno i kada je kiselina iz limuna uklonjena.

Limun čisti krvotok i jetru, potpomaže probavu, jača imunološki sustav, sprečava bolesti srca i karcinoma, smanjuje krvni kolesterol, snižava visoki krvni tlak, potiče rad jetre, smiruje reakcije od uboda insekata te pomaže protiv migrena.

Odaberite plodove koji su čvrsti te imaju jaku žutu boju. Koža limuna mora biti glatka i s malo sjaja. Izbjegavajte limun tamno-žute boje, otvrdnule ili smežurane kože, te limun koji sadrži mekana mjesta, ili pljesnive površine.REFERENCEBalch, P. A. (2003) Prescription for dietary wellness, Avery, New York
Kellogg, J. H. (1923) New Dietetics, Kessinger Publishing, Washington D.C.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lemon.jpg