Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Lima grah


  • Lima grah

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPoput drugih velikih mahunarki, lima grah je jedan od drevnih usjeva. Vjeruje se da je nastao u tropskim plodnim dolinama Srednje Amerike iz divljih sorti koje su pripitomili narodi Maya i Asteka, te kasnije Inka, a služio je kao solidan izvor proteina.

 

Lima grah je višegodišnja biljka koja se uglavnom uzgaja kao godišnji usjev. Postoje dvije vrste sjemena, krupno i sitno sjeme s različitim genetskim saržajem. Vrste se mogu uzgajati ili kao grm ili kao loza (penjačica). U principu grmoviti grah prinosi sitnije sjemenje koje se naziva baby lima, a druga penjuća vrsta prinosi krupne sjemenke kategorizirane kao lima grah. Veličina sjemenki baby lime iznosi 3 x 2 cm, a krupne lime 4 x 2,5 cm. Obje vrste imaju jednaku teksturu i sladak okus.NUTRITIVNI SASTAVLima grah je važan izvor biljnih proteina. U 100g graha nalazi se 338 kcal, te 21,46 g ili 38% proteina. Osim toga, lima grah je bogat izvor antioksidansa, vitamina, minerala i biljnih sterola. Svjež i suh oblik lima graha je odličan izvor folata.

 

Vrlo je bogat izvor mnogih vitamina B-kompleksa, osobito vitamina B6-(piridoksina), tiamina (vitamin B-1), pantotenske kiseline, riboflavina i niacina.

 

Osim toga, lima i baby lima grah su jedan od vrhunskih izvora minerala kao što su molibden, željezo, bakar, mangan, kalcij i magnezij. Oni sadrže više kalija od crvenog graha, boba i crnog graha.UPOTREBALima grah dolazi u nekoliko oblika, svježi, osušeni, sitni (baby grah), krupni, te različitog stupnja obojenosti. Kada je kuhan ima prekrasan okus koji se topi poput kreme u ustima. U kulinarstvu ima široku primjenu uljučijući pripremu juha, salata, variva i složenaca. Dobro se slaže u kombinaciji s raznim začinima, rižom, graškom, mrkvom, brokulom, paprikom, lukom i rajčicom. 

 REFERENCEhttp://www.flickr.com/photos/93887247@N00/8029520695/