Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kupine


  • Kupine

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKupine su porijeklom iz Azije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike. Međutim, kupine uzgojene u određenim regijama uglavnom su izvedene iz vrsta autohtonih za tu regiju. Kupine se u Europi koriste više od 2,000 godina, za jelo, ljekovite svrhe te kao živice da podalje drže nepozvane goste. 

 

One su uspravni, pulu-uspravni ili puzavi trnoviti višegodišnji grmovi, a rastu u umjereno toploj klimi. Poznato je više od 375 vrsta, koje se međusobno uglavnom razlikuju po fizičkim karakteristikama ploda, kao što su veličina, izgled i veličina listova i trnja. Također postoje razlike u okusu s obzirom na vrstu, naime neke vrste su slađe u odnosu na druge.NUTRITIVNI SASTAVKupine su bogate nutrijentima. U 100g sadrže 63kcal, te 10g ugljikohidrata i 1,5g proteina. Drugi nutijenti prisutni u kupinama su vitamin A, vitamin C i vitamin K, te magnezij i kalij.

 

Kupine sadrže obilje antioksidansa i hranjivih tvari poput antocijana, salicilne kiseline, elaginske kiseline i vlakana. Antioksidansi su spojevi koji su između ostalog odgovorni za bogatu tamnu boju kupina. Salicilna kiselina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima tj blagotvornom djelovanju na povišenu tjelesnu temperaturu ili groznicu. Ona pomaže u zaštiti tijela protiv bolesti. Elaginska kiselina je fitonutrijent koji se može pronaći u samo određenim biljkama, a ima izuzetnu važnost u liječenju tumora i raka.UPOTREBAKada birate kupine, odaberite one koje su punašne, te intenzivne boje i mirisa. Izbjegavajte kupine s peteljkama jer su takve prerano ubrane. Možete ih skladištiti u hladnjaku ili u zamrzivaču ukoliko ih nemate namjeru odmah upotrijebiti. Prije upotrebe opetite ih u vodi kako bi uklonili moguće nečistoće. U njima možete uživati uz jutarnje žitarice, jogurt ili sladoled, a također su izvrstan dodatak raznim kolačima i drugim desertima.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Blackberry
http://www.flickr.com/photos/60in3/3060753219/