Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kruška


  • Kruška

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKruška pripada rodu Pyrus, a uzgaja se u jugoistočnoj Europi, Maloj Aziji, Indiji, sjevero-istoku i istoku Azije. Rod Pyrus se sastoji od najmanje 20 vrsta. Postoje dvije glavne sorte Pyrus communis, koja je uglavnom prisutna u Europi i Pyrus pyrifolia koja je od velikog značaja u Aziji.


Kruška je poznata još od pretpovijesnih vremena. U 9. stoljeću prije Krista, Homer je u Odiseji napisao da je drvo kruške bilo dar bogova te da je raslo u vrtu Alcinous. Drevni Rimljani krušku su zvali imenom "Pyra". Prema tome nazivu je rod Pyrus dobio ime.

Stablo kruške može dosegnuti visinu od 15 do 20m, iako je većina kultiviranih krušaka patuljastih sorti. Stabla imaju tendenciju da rastu vrlo uspravno pa ih treba osposobljavati za rast u širinu. Stablo kruške ima životni vijek od oko 300 godina.NUTRITIVNI SASTAVKruške su okusom slatke, alkalne te blago kiselkaste. One su dobar izvor beta-karotena, folne kiseline, vitamina C, bora, kalcija, joda, željeza, fosfora, i kalija, a također sadrže puno pektina. Kod većine krušaka hranjive tvari su koncentrirane u koži. Svježe kruške nemaju kolesterola, natrija, niti zasićenih masti. Nude prirodni, brzi izvor energije, uglavnom zbog visoke količine fruktoze i glukoze. Kruške su bogate hranjivim tvarima. Oko 98% energije u krušci potječe od ugljikohidrata.UPOTREBAKruške se obično beru i prodaju nezrele, ali bez većih problema dozrijevaju kod kuće na sobnoj temperaturi. Može se reći da su zrele kad su lagano mekane na nježan pritisak prstima. Kruške se mogu jesti u sirovom obliku, u obliku soka, voćnih salata, pita, štrudli, pudinga, sorbeta i raznih frapea.REFERENCEElzebroek, A. T. G., Elzebroek, T., Wind K. (2008) Guide to Cultivated Plants, CABI, UK
Mars, B. (2004) Rawsome!, Basic Health Publications, Laguna Beach, California