Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kokos


  • Kokos

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICERodno stanište kokosove palme je nepoznato, ali se čini da je nastala u jugoistočnoj Aziji i na Melanezijskim otocima u Tihom oceanu. Međutim, tijekom stoljeća, kokosi su distribuirani putem mora i čovjeka od kontinenta do kontinenta i od otoka do otoka u svim tropskim i suptropskim dijelovima svijeta. Marco Polo je bio među prvim Europljanima koji je opisao kokos.
 
Cocus nucifera je jedina vrsta roda Cocos. Unutar vrste postoje dvija glavna tipa: visoki i patuljasti. Patuljasti tip je vjerojatno nastao kao mutacija visokog tipa. Više od 95% obrađenih kokosa su visoke vrste.NUTRITIVNI SASTAVNutritivna vrijednost varira u skladu s kokosovim proizvodom. Kokosovo ulje ima najveći postotak zasićenih masnih kiselina od svih prehrambenih ulja. Glavne zasićene masne kiseline su: laurinska (45%), miristinska (18%), palmitinska (9,5%), oleinska (8,2%), kaprilna (7,8%), kapronska (7,6%)  i sterarinska (5%). Visok sadržaj laurinske, kapriline i kapronske kiseline je nutritivna prednost jer su srednji i kratki lanaci masnih kiselina vrlo korisni u prehrani i liječenju nekih probavnih poremećaja. Međutim, visok stupanj zasićenja kokosovog ulja može povećati razinu kolesterola u krvi kod nekih ljudi, iako ulje samo po sebi ne sadrži kolesterol.

 

Mehanički proizvedeno kokosovo brašno sadrži oko 21,2% sirovih bjelančevina, 7% vlage, 6,8% pepela te 11,5% sirovih vlakna, 6,5% masti, i 47% bezdušičnog ekstrakta.UPOTREBAKokosova palma ima široku upotrebu. Poznata je i pod nazivom "drvo života". Na sanskrtu se naziva "kalpa vriksha", što znači "stablo koje pruža nužno za život".
Tekućina ili meko-čvrst endosperm nezrelog kokosa se pije ili jede svježe ili se koristi u mnogim različitim jelima, umacima i pićima. Alkoholno piće koje sadrži kokos je poznato kao "Pina Colada". Tekućina ili kokosova voda je osvježavajući i hranjiv napitak. Ona sadrži uglavnom šećer i malo ulja.

Čvrst endosperm se također naziva "meso", a ponekad se izravno jede kao hrana, iako se većina mesa suši za proizvodnju "kopre". Većina kopre se koristi za proizvodnju ulja. Kopra sadrži 60-70% kokosovog ulja. Isjeckano meso se često koristi u konditorskoj industriji. Okus kokosa se vrlo dobro slaže s čokoladom. Miješanjem naribanog mesnatog dijela s toplom vodom dobiva se mliječno-bijela tekućina pod nazivom "kokosovo mlijeko". Sadrži ulje i aromatične tvari, a koristi se u raznim azijskim jelima.

 REFERENCEElzebroek, A. T. G., Elzebroek, T., Wind K. (2008) Guide to Cultivated Plants, CABI, UK 
Ensminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
http://www.stockfreeimages.com/4847861/Coconut-halves.html