Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kapare


  • Kapare

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEJedinstvene i pikantno začinjene kapare su zapravo cvijetni pupoljci niskorastućeg grma kapara. One su veoma trežen sastojak u kuhinjama diljem Sredozemlja. Kapare pripadaju rodu Capparis, a njihov botanički naziv je Capparis spinosa.

 

Biljka je trnovit listopadni grm koji potječe sa Sredozemlja s preferencijom tople i vlažne klime. Kapare rastu u izobilju diljem Cipra, Italije, Grčke, sjeverne Afrike i nekih regija Male Azije. Grm počinje proizvoditi cvijetne pupoljke (kapare) nakon treće godine starosti.

 

Mali pupoljci kremaste boje se beru ručno u ranijim satima tijekom dana jer inače dolazi do otvaranja prekrasnih bijelo-ružičastih cvijetova. Nedugo nakon prikupljanja, pupoljci se peru i suše na suncu tijekom nekoliko sati prije stavljanja u staklenke i daljnjeg dodavanja soli, octa te maslinovog ulja. 

 

Kapare su kategorizirane po veličini, a smatra se da su kapare manje veličine (manje od 1cm) izraženijeg okusa u odnosu na veće.NUTRITIVNI SASTAVKapare sadrže samo 23kcal u 100g, te mnogo fitonutrojenata, antioksidanasa i vitamina neophodnih za zdravlje.

 

One su jedan od biljnih izvora bogatim flavonoidnim spojevima rutinom i kvercetinom, snažnim antioksidansima. Istraživanja pokazuju da kvercetin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetička i protuupalna svojstva.

 

Sadržaj vitamina uključuje vitamin A, vitamin K, niacin i riboflavin. Minerali prisutni u kaparama su kalcij, željezo i bakar. Kapare sadrže visoku razinu natrija zbog dodane soli prilikom kiseljenja.UPOTREBAKapare su na tržištu uglavnom dostupne u konzerviranom obliku. Kisele kapare su dostupne tijekom cijele godine.

 

Izdanci kapara i nezreli plodovi se tekođer koriste u kulinarstvu. Sirovi pupoljci imaju neutralan okus, te se pomoću metode kiseljenja razvija njihov jedinstven pikantan okus.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Caper