Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Jabuka


  • Jabuka

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKultivirana jabuka, Malus domestica pripada porodici Rosaceae tj. potporodici Pomoideae, zajedno s kruškom, dunjom, loquatom i mušmulom. Prema prethistorijskim nalazima pronađenim na području Švicarske (pronađeni su ostaci pougljenjene jabuke Malus sylvestris), utvrđeno je da je jabuka kao prehrambena namirnica cijenjena od veoma ranog doba. Međutim, ipak se smatra da jabuka potječe s područja Kavkaza, Turkestana i Središnje Azije, gdje raste u svom divljem obliku. Pretpostavlja se da je kultivirana M. domestica nastala od divljih vrsta pronađenih u središnjoj Aziji.

Prvi pisani podaci o voćnjaku jabuka pronađeni su u Homerovoj Odiseji (900-800 pne). Vjeruje se da su Rimljani odgovorni za njeno širenje u Francusku i Englesku. Daljnje širenje kulture proveli su kolonisti koji su sjemenke jabuke ponjeli na putovanja u Ameriku, Aziju, Australiju i Novi Zeland.

Uz jabuku su vezani mnogi mitovi i legende. Često je spominjana kao simbol besmrtnosti i reinkarnacije u grčkoj, rimskoj, te nordijskoj mitologiji. U mitologijama, jabuka je poznata kao hrana za bogove / božice, a također su je božanstva darovala kao simbol nagrade za različita djela.NUTRITIVNI SASTAVJedna jabuka sadrži oko 100 kcal, a one uglavnom potječu iz ugljikohidrata; također sadrži gotovo 2 grama vlakana, oko 10 mg vitamina C, 150 IU vitamina A, te skromne količine vitamina B-B1, B2, B3, B6 i biotina. Jabuka sadrži i različite minerale, mnogo kalija, više od 15 mg kalcija, magnezija i fosfora, te oko 330 mcg željeza, a pronađeni su i tragovi bakara, mangana, selena i cinka. Jabuka ima čak i vitamina E, ali uglavnom u sjemenkama. Ona je poput mini multivitamina, sadrži malo od svega.UPOTREBAJabuke imaju širok spektar primjene. Koriste se prilikom pripremanja pita i torti, marmelada, umaka i sokova, jabučnog octa, sušenih jabuka, i još mnogo toga.REFERENCEElzebroek, A. T. G., Elzebroek, T., Wind K. (2008) Guide to Cultivated Plants, CABI, UK
Haas, E. M., Levin, B. (2006) Staying Healthy With Nutrition, Celestial Arts, California
Rieger, M. (2006) Introduction to Fruit Crops, Haworth Press, New York