Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Dunja


  • Dunja

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMirisna dunja je član obitelji jezgričavog plodova Rosaceae. Porijeklom je iz Male Azije, a ova nekad popularna poslastica je u modernim vremenima pomalo zauzela sporedno mjesto. Dunja se rijetko kad jede sirova, ali se zato koristi u kuhanju gdje u samo malim količinama ispunjava jela ugodnim voćnim mirisom.

Dunja je bjelogorično srednje visoko drvo, a raste oko 3 do 4,5 metara u visinu. Ružičasto-bijeli cvjetovi se pojavljuju u proljeće i početkom ljeta, iz kojih se razvijajaju kruškoliki plodovi zlatne boje.

Unutrašnjosti dunje je ispunjena mesom svijetlo žute boje. Sam plod je poprilično tvrd, a u njegovom središtu se nalaze sjemenke baš kao kod jabuke. Sirova dunja privlači pozornost svojim intenzivnim voćnim mirisom i zlatno-žutom bojom. Međutim, čak i nakon sazrijevanja sirova dunja je poprilično kisela.NUTRITIVNI SASTAVDunja je niskokalorično voće. U 100 g svježeg sirovog voća nalazi se oko 57 kcal. Ona sadrži nekoliko značajnih poli-fenolnih antioksidansa. Bogata je fito-hranjivim tvarima, kao što su dijetalnih vlakana, minerali i vitamini.

 

Zrela dunja sadrži dobru koncentraciju vitamina C. U 100 g nalazi se oko 15 mg ili 25% RDA vitamina-C. Voće bogato ovim vitaminom pomaže ukloniti štetne slobodne radikale iz tijela. Vitamin također C pomaže u jačanju imuniteta, smanjenju virusnih oboljenja i raznih upala.

 

Dunja je dobar izvor minerala poput bakra (130 g ili 14% RDA), te također željeza, kalija i magnezija. U značajnijim količinama su prisutni vitamini B-kompleksa, kao što su tiamin, riboflavin i piridoksin (vitamin B6).UPOTREBASirova dunja je izrazito kisela i opora pa se zbog toga rijetko kad jede sirova. Njezin gorak okus izaziva osjećaj grebanja u grlu zbog prisutstva određenih kemikalija u voću poznatijih pod nazivom tanini. Kuhanjem se ti spojevi uklanjaju, dok mirisom bogata eterična ulja i alifatski spojevi zaostaju. Dunja se često koristi u pripremi ukusnih i slatkih jela kao što su marmelade i pekmezi.


Da bi pripremili dunju, najprije je trebate oprati u hladnoj vodi. Zatim je izrežite na četvrtine kao što bi to učinili s jabukom ili kruškom. Pomoću noža uklonite središnju jezgru i sjemenke, te narežite na komade i stavite kuhati. REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Quince
http://www.flickr.com/photos/tinybanquet/6983705442/