Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Brusnice


  • Brusnice

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEIako razne vrste brusnica rastu u divljem obliku u Europi, Sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi, teško je odrediti koliko dugo se koriste u ljudskoj prehrani. Brusnica je naziv „cranberries“ (eng.) dobila zbog toga što njezin cvijet raste prema dolje i izgleda kao kran dizalice. Beru se u jesen i u studenom na vrhuncu sezone, pa od tuda i njihova tradicionalna upotreba prilikom američkog blagdana Dana zahvalnosti.

 NUTRITIVNI SASTAVSirove brusnice su prilično siromašne kalorijama (46 kcal u 100g) i ugljikohidratima (11%). Dobar su izvor vlakana i bioflavonida, te također solidan izvor kalija i vitamina C. Mogu se zasladiti umjetnim sladilom i koristiti u različitim niskokaloričnim jelima. Brusnice se već stototinama godina cijene zbog sposobnosti smanjenja rizika infekcije mokraćnih puteva.UPOTREBABrusnice dobre kvalitete se mogu prepoznati po svježini i natečenom izgledu, u kombinaciji s čvrstoćom i visokim sjajem. Brusnice lošije kvalitete su mekane i bez sjaja. Što je njihova crvena boja dublja, to su koncentriranije antocijanima.

 

Svježe brusnice mogu biti pohranjene u hladnjaku na nekoliko mjeseci. Prije pohrane, treba odbaciti bilo kakve mekane, bezbojne ili načete plodove. Kada se izvade iz hladnjaka, brusnice mogu izgledati kao da su vlažne, ali vlaga ne znači kvarenje, osim ako su bobice promijenile boju ili su ljepljive. Zamrznute brusnice mogu trajati nekoliko godina.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Roehl, E. (1996) Whole food facts, Inner Traditions / Bear & Company, Vermont
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=145#healthbenefits
http://www.freedigitalphotos.net/images/Fruit_g104-Cranberries_p184.html