Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Brokula


  • Brokula

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEBrokula (Brassica oleracea var Italica) je kompaktno cvijetno povrće koje se poprilično brzo razvija. Obično se bere dok su glave cvjetnice nezrele. Naziv brokula odnosi se na mlade izdanke koji se u proljeće razvijaju na nekim vrstama iz roda Brassica (brocco je talijanski za pucanje). Vjeruje se da je klijajuća brokula (Brassica oleracea var Italica) predak današnje cvjetače. Proklijavanje brokule odvija se tako da se najprije razvije centralna glavica zelene boje koju slijede brojne manje pomoćne stabljike s manjim glavicama. Brokula se prodaje u tzv svežnjevima nalik buketu.


Brokula je biljka koja izgledom podsjeća na zelenu glavicu. Sastoji se od mnogo zelenih pupoljaka i debele mesnate cvijetne stabiljke. Terminalna glava je prilično labava i zelene boje, a cvijetne stabiljke su duže od onih u cvjetače. Oko terminalnog dijela brokule cvatu okolni, sporedni izdanci. Boja cvjetnih pupoljaka, koji čine jestivi dio, varira od bijele do zelene ovisno o sorti.NUTRITIVNI SASTAVŠto se tiče sastava hranjivih tvari, brokula je bogata vodom (preko 91%), a njezina kalorijska vrijednost je mala. Jedna šalica kuhanog povrća (240 ml) pruža samo oko 39 kalorija (kcal). Jedno serviranje kuhane brokule opskrbljuje istom količinom proteina (4,7 g) kao šalica kuhanog kukuruza ili riže. Također u usporedbi s istom količinom kukuruza ili riže, brokula pruža gotovo 40% manje kalorija  (njezina energetska vrijednost iznosi manje od 40 kcal, u odnosu na 150 do 200 kcal kukuruza i riže).

 

Konzumacijom brokule unosi se približno jednaka količina kalcija i fosfora, što predstavlja idealni omjer ova dva veoma bitna minerala. Brokula je također dobar izvor željeza, te izvrstan izvor kalija. U svom sastavu sadrži vitamine A i C. Šalica kuhanog povrća opskrbljuje tijelo vitaminom C u istoj količini kao što bi to učinile dvije naranče. Dobar je izvor bioflavonoida, tvari koje zajedno s C vitaminom sudjeluju u jačanju najmanjih krvnih žila (kapilara), kako bi se spriječilo njihovo pucanje i istjecanje krvi u okolna tkiva.UPOTREBAStabiljka brokule se može oguliti i jesti kao sirovo povrće poput mrkve. Brokula se može izrezati ili isjeckati te dodati mnogim ukusnim jelima kao što su juhe, variva i složenci.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlande, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (1998) Handbook of vegetable science and technology, Marcel Dekker, New York
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-Broccoli_Floret_p216.html