Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Brazilski orah


  • Brazilski orah

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEVećina brazilskih oraha dolazi od stabala koja rastu u divljim i gustim tropskim prašumama Brazila. Stablo dobro uspijeva u toploj, vlažnoj i kišovitoj klimi. Pokušaji da se brazilski orah kultivira u drugim dijelovima svijeta nisu bili uspješni.


Stablo je vrlo visoko i veliko, o čemu dovoljno govori sam podatak da raste oko 30 do 50 m u visinu. Plod je okruglastog tj. jajolikog oblika, a sastoji se od tzv. drvenaste kapsule s debelom vanjskom ljuskom. Dimenzije ploda su oko 10-15 cm u promjeru, a težina mu je oko 0,5-2,5 kg. Smeđe je boje, a jedan plod sadrži  oko 12 do 25 jestivih sjemenki.NUTRITIVNI SASTAVNutritivna vrijednost brazilskog oraha je slična bademovoj nutritivnoj vrijednosti, osim što sadrži više kalorija, esencijalnih masnih kiselina, fosfora i tiamina. Brazilski orah se uzgaja na tlu koje ima visok stupanj prirodno prisutnih radionuklida, zbog kojih se ovi orašasti plodovi ubrajaju među najprirodniju radioaktivnu hranu. Jedan od kemijskih elemenata od velike važnosti za drvo oraha je barij, a zbog manjka barija u tlu stablo crpi radij kao zamjenu. Međutim, čak i ako odrasla osoba konzumira oko 30g brazilskog oraha dnevno, izloženost radiju iznosi samo oko 7% što je ekvivalentno prosječnoj ukupnoj dozi radija koju svakodnevno primamo od prirodnih izvora radijacije.
 UPOTREBABrazilski orah se može jesti svjež ili pržen, a također se iz njega može ekstrahirati jestivo ulje. Zbog svog bogatog okusa, orah se može koristiti u salatama, kolačima, ili sladoledima, dok se njegovo ulje osim u prehrambene svrhe, također koristi i u proizvodnji kozmetike.REFERENCEEnsminger A. (1994) Foods & Nutrition Encyclopedia, CRC Press, New York
Hunter, B. T. (2006) A Whole Foods Primer, Basic Health Publications, Inc, Laguna Beach
Janick, J., Paull, R. E. (2006) The encyclopedia of fruit & nuts, CABI, Oxfordshire, UK
http://www.flickr.com/photos/satoru_kikuchi/4212957980/