Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Bosiljak


  • Bosiljak

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEZa Bosiljak (Ocimum basilicum) se smatalo da potječe iz Indije, ali dokazano je da je u stara vremena korišten i u Africi i Aziji. Legende govore da je bosiljak dospio u Grčku s povratkom vojske Aleksandra Velikog oko 350. godine prije Krista, odakle se proširio cijelim Mediteranom, nakon čega je u ranom šesnaestom stoljeću dospio u Englesku i Sjevernu Europu. Na Sjevernoamerički kontinent  je uveden putem najranijih španjolskih istraživača u kasnom šesnaestom stoljeću.


U Indiji se bosiljak smatra svetim, povezan je s štovanjem božice Tulasi, hinduističkim simbolom ljubavi, čistoće i zaštite.UPOTREBADanas je bosiljak jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka. Njegova ljekovitost se preporuča ukoliko osoba ima probavne tegobe. Travari je preporučuju za grčeve u želucu, povraćanje i zatvor.


Bosiljak je postao prilično poznat zahvaljujući umaku od rajčice i pesta, ali je zbog divnog okusa i mirisa našao svoju uporabu i u mnogim drugim jelima. Njegov okus je bogat i blago ljutkast s tragovima metvice i klinčića. Okus je najbolji kada se listovi koriste svježi, ali će poslužiti i u smrznutom ili sušenom obliku. Lišće se može slomiti, sjeckati, mljeti ili čak koristiti cijelo u salatama i drugim jelima.


Dobro se slaže s češnjakom, timijanom i limunom. Bosiljak daje žar blagom povrću kao što su tikvice, patliđani, krumpir, kupus, mrkva, špinat, a također je dobar u juhama, varivima i umacima.REFERENCEKowalchik, C., Carr, A., Hylton, W. H., Cassidy, C., Cohen, E., Decenzo, A., Hunt, M., Hurley, J. B., Milius, S., Wilson, K (1998) Rodale's illustrated encyclopedia of herbs, Rodale, Emmaus, PA
Staub, J. E., Buchert, E. (2008) 75 Exceptional Herbs for Your Garden, Gibbs Smith, Utah