Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Badem


  • Badem

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICE



Badem (Prunus dulcis) je član obitelji Rosaceae. Vrste srodne bademu nativne su za područje Bliskog istoka tj pogoduje im mediteranska klima. Bademov bliski rođak je breskva, pa se pretpostavlja da su evoluirali od istih predaka na području južnog i središnjeg dijela Azije. Starost ovih orašastih plodova procjenjuje se na čak 10 000 godina. Dokazi za takve tvrdnje pronađeni su na mjestu grčkih arheoloških nalazišta. Većina divljih vrsta badema je gorkog okusa i neukusna zbog amigdalina u svojem sastavu (cijanogeni glikozid), što nije neobično jer cijanogeni glikozidi su prisutni u brojnim biljkama i sjemenju. Hidrogen cijanid (cijanovodonična kiselina ) se stvara iz mnogih cijanogenih glikozida kad se svježi biljni materijal macerira tokom žvakanja. To omogućuje enzimima i cijanogenim glikozidima da dođu u kontakt, pri čemu se oslobadja hidrogen cijanid koji se manifestira kao gorak okus.


Badem se kao namirnica rasprostranio duž obale Mediterana u Sjevernoj Africi i u Južnoj Europi zahvaljujući Egipćanima, Grcima i Rimljanima, dok su španjolski osvajači odgovorni za njegovo širenje na područje Sjevernoameričkog kontinenta. Stablo badema je male do srednje veličine, a njegove grane rastu u širinu. Plod badema je orah, a samo stablo može davati plodove poprilično dugo, čak 50 godina.



NUTRITIVNI SASTAV



Bademi su odličan izvor kalorija, esencijalnih nezasićenih masnih kiselina, magnezija i fosfora. Također su dobar izvor proteina, kalcija, željeza i vitamina B kompleksa. U 100g badema nalazi se oko 598 kcal.



UPOTREBA



Bademi se mnogo koriste u proizvodnji slastica kao što su čokolada, razni kolači, preljevi, i tako dalje. Mala i slomljena zrna se u industriji obično koriste u proizvodnji konditorskih proizvoda, dok se ostala većina usjeva prži i začinjuje tj soli i prodaje. Badem se također koristi u proizvodnji ulja, pri čemu se dobiva bademovo ulje. Ono je veoma cijenjeno u farmaceutskoj industriji jer se koristi u proizvodnji kozmetike. Gorko bademovo ulje najčešće se koristi kao eterično ulje.



REFERENCE



Bowden, J. (2007) The 150 Healthiest Foods on Earth, Fair Winds Press, Gloucester
Ensminger A. (1994) Foods & Nutrition Encyclopedia, CRC Press, New York
Rieger, M. (2006) Introduction to Fruit Crops, Haworth Press, New York
http://www.freedigitalphotos.net/images/Grains_Nuts_Seeds_g267-Almonds_Background_p82904.html