Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Azuki grah


  • Azuki grah

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEAzuki grah je sitni azijski crveni ili tamnocrveni grah s bijelim grebenom duž jedne strane. Slatkastog je okusa i mekane teksture. Izvorno dolazi iz Azije, a njegovo ime na japanskom znači "malo zrno".

 

Azuki grah se u Kini uzgaja  više od 3,000 godina, a u Japan je dospio otprilike prije 8. stoljeća. On je druga najpopularnija mahunarka u japanskoj kuhinji, odmah nakon sojinog zrna. Iako je uglavnom tamno crvene do smeđe boje, također može biti crne i sive boje.NUTRITIVNI SASTAVU 100g kuhanog azuki graha nalazi se 128 kcal, 0g masti, 25g ugljikohidrata, 7,5g proteina, 7,3g vlakana, 8mg natrija i 0mg kolesterola. Oko 8% kalorija dolazi od ugljikohidrata.

 

Azuki grah je namirnica bogata nutrijentima koja pruža mnogo hranjivih tvari u odnosu na kalorijski sadržaj. Zbog toga je popularan u dijetalnoj prehrani jer je visokoprehrambena namirnica s malo kalorija i masnoća. Osim toga relativno je lako probavljiv tako da ne nadima kao što to druge vrste graha mogu činiti. Dobar je izvor folata, kalija, fosfora, magnezija, željeza, mangana i cinka. UPOTREBACrvena boja azuki graha je veoma važan element u istočnim proslavama, što znači da se uvelike koristi u svečanim ili posebnim jelima. Grah se može kuhati u kombinaciji s rižom, a također se koristi u juhama, izradi tijesta ili brašna za kolače, sladoleda, pića te za konzumaciju u obliku klica.

 

Azuki grah se uglavnom koristi za pripremu slatkih deserta, a također je popularan kod pobornika zdrave prehrane zbog svoje lakše probavljivosti u odnosu na druge vrste graha.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Azuki_Beans.jpg