Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Asimina triloba (Paw Paw)


  • Asimina triloba (Paw Paw)
  • Asimina triloba (Paw Paw)

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEAsimina triloba poznatija kao Paw Paw ili Indijnska banana, nativna je za područje istočnog SAD-a. Paw Paw plodovi rastu na malom drveću. Rastu u divljini blizu rijeka i ispod većih drveća. Drveće nosi velike listove i žuto-narančaste duguljaste plodove dužine do 15cm. Paw Paw plodovi su tehnički bobice, ali zbog veličine plodova se najčešće uspoređuju s mangom, papajaom i bananama. Plodovi su najbolji kada se beru zreli.NUTRITIVNI SASTAVJedna porcija voća sadrži 80 kalorija i 19g ugljikohidrata. Također sadrži 1,2g masti i isto toliko bjelančevina. Sastav masnih kiselina je poprilično zadovoljavajuć. Zastupljeno je oko 40% mononezasićenih, 28% polinezasićenih i 32% zasićenih masnih kiselina.

Paw Paw je dobar izvori vitamina B1, B2, B3 i C, kao i kalija, kalcija, fosfora i magnezija. Njegovom konzumacijom tijelo se opskrbljuje s najmanje 10% dnevne preporučene količine vitamina C, kalija, magnezija, bakra i mangana, kao i dvije esencijalne amino kiseline.

U odnosu na jabuke, naranče i banane, paw paw plod je bogatiji proteinima, zdravim masnoćama, vitaminom B3, fosforom, kalcijem, manganom, bakrom, željezom, cinkom i magnezijem. Također u odnosu na spomenuto voće sadrži najviši udio sedam esencijalnih aminokiselina.UPOTREBAJedinstven okus voća podsjeća na spoj različitih tropskih okusa, uključujući banane, ananas i mango. Zbog okusa i kremaste teksture paw paw je dobra zamjena za banane u gotovo svakom receptu. Plodovi se najčešće konzumiraju tako da se prerežu na dvije polovice, odstrane sjemenke i pomoću žlice jede kremasta pulpa. Kora i sjemenke nisu jestive.REFERENCEhttp://www.flickr.com/photos/akbuthod/7700575686/
http://www.flickr.com/photos/tgpotterfield/6483644843/