Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Acerola


  • Acerola
  • Acerola

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEAcerola trešnje su slatko- kiselkastog okusa, a veličinom su nalik bobicama. Potječu s Kariba, a u svijetu su poznate zbog svojeg iznimno visokog sadržaja vitamina C i fenolnih antioksidansa. Botanički gledano acerola pripada obitelji grmova Malpighiaceae, nativnoj za područje Antila, gdje prirodno raste u divljini nekih dijelova Srednje Amerike i Amazonske šume.

Acerola je također poznata pod imenima: Barbados trešnja, Zapadno-indijska trešnja, Amazonska trešnja, itd.

 

Plodovi rastu na zimzelenom velikom gustom grmu, visine oko 2 do 5,5 metra Njegove tanke drvenaste grane nose atraktivne ružičasto-ljubičaste cvijetove. Cvatnja se odvija tijekom cijele godine. Plodovi su svijetlo-crvene boje, okruglog do ovalnog oblika, sa tri režnja na dnu bobice. Svaka bobica iznosi oko 1,5 do 4 cm u promjeru i teži oko 5-7 g. Pulpa je sočna sa slatkim i oporim okusom, a što je plod zreliji to je i okus slađi.NUTRITIVNI SASTAVAcerola bobice su niskokalorične jer se u 100 g svježih bobica nalaze samo 32 kalorije. Acerola posjeduje iznimno visok udio  vitamina C. Unutar samo 100 g svježeg bobičastog voća nalazi se 1677,6 mg vitamina C, što je oko 1.864% od preporučenog dnevnog unosa. Konzumacija od samo 2-3 bobice dnevno ispunjava dnevne potrebe za vitaminom C.

 

Bobice također sadrže malu količinu vitamina B-kompleksa, kao što su niacin, folna te pantotenska kiseline. Osim toga, sadrže zadovoljavajuću količinu minerala i elektrolita kao što su kalij, mangan, bakar, željezo i cink.UPOTREBAIako su jestive svježe bobice Acerole se rijetko kad mogu naći u trgovinama. Najčešće se prodaju u obliku prerađevina tj u obliku praha, koncentrata, sokova i sličnih proizvoda. Njihova upotreba u sirovom obliku je ograničena zbog njihove kiselosti, te zbog razmjerno velikih sjemenki.

Acerola se također sadi u kućnim vrtovima kao ukrasna biljka.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Acerola
http://www.flickr.com/photos/javier19821/4602144915/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/toni_bianchini/4122898266/